Petra Laiti on maan parhaita agitaattoreita ja nyt hän työskentelee Maria Ohisalolle

Kuvat: Helga West

Petra Laiti (Ásllat-Mihku Ilmára Mika Petra) on poliitikko, josta jokaisella hänet tuntevalla on mielipide. Monet niistäkin, jotka eivät häntä tunne, omaa hänestä vankan mielipiteen. Sellainen hän on: agitaattori eli yhteiskunnallista kiihkoa herättävä henkilö, ja nyt hän työskentelee sisäministeri Maria Ohisalon eduskunta-avustajana.

Tämä kirjoitus käsittelee ilmiötä nimeltä Petra Laiti, kenties Suomen tämän päivän tunnetuinta saamelaista.

Lokakuussa 2018 seurasin toimittajana Helsingissä järjestettyä Ilmastomarssia, jonka yhtenä järjestäjänä oli Suomen saamelaisnuoret ry. Kun kahdeksantuhatpäinen ihmisletka starttasi kulkueen Senaatintorilta, sen etunenässä käveli SSN:n puheenjohtaja Petra Laiti uhmakkaana kohti Arkadianmäkea.

Muitakin kulkueen huudattajia oli, mutta Laitin hyppysissä ”Nyt on pakko” -huudot yltyivät ja lopulta täyttivät ja pysäyttivät koko Helsingin keskustan.

Katselin ihmismassaa ja sitä johdattavaa mustaan saamenpukuun pukeutunutta Laitia ja muistan hämmästelleeni hänen karismaansa: mitä enemmän ihmiset mylvivät hänen takanaan, sitä itsevarmemmaksi ja rentoutuneemmaksi hän muuttui. Kuin hän olisi kotonaan valtavan kansanjoukon edessä!

Eduskuntatalon portaissa hän piti vavahduttavimman puheen, jonka olen aikoihin kuullut (katso puhe täällä). Hänen jälkeensä puhuneet puolueiden puheenjohtajat tai ministerit jäivät retoriikassaan kauaksi Laitista jälkeen.

IMG_20181020_143817
Petra Laiti Senaatintorilla lokakuussa 2018.

Laitia seuratessa ja kuunnellessa unohtaa helposti hänen ikänsä. Hän on syntynyt vuonna 1995 Inarissa, mutta on muun Suomen lisäksi asunut myös Ruotsissa. Kansan Uutisten haastattelussa (9.2.2019) hän kertoo olleensa aina ”huoneen ainoa saamelainen”, joka on peruskoulusta lähtien puhunut siitä, keitä saamelaiset ovat.

Tätä työtä hän on jatkanut Twitterissä ”päivystävänä saamelaisena” sekä henkilökohtaisessa blogissaan, jonka introssa hän kirjoittaa blogin syntyneen tarpeesta osallistua julkiseen keskusteluun. Vuosien kuluttua näyttää kuitenkin perustellulta väittää, että pelkäksi keskustelijaksi Laiti ei tyydy, vaan hänelle on tärkeää muokata tuota keskustelua ja ennen kaikkea sitä, mistä puhutaan.

Mistä Laiti sitten kirjoittaa, puhuu ja uhoaa? Useimmiten saamelaisista ja heidän poliittisista epäkohdistaan nyky-Suomessa, ilmastouhkista – sekä tietenkin itsestään. Yksistään Twitterissä hänellä on tuhansia seuraajia ja hänen verkostonsa ylittävät puolue- ja kielirajat.

Vain muutamassa vuodessa Laitista on tullut yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka nauttii (internet-)valtaa niin poliittisella, kulttuurisella kuin taidekentällä. Vuonna 2018 hänelle myönnettiin Vuoden Yhteiskunnallisen Tietoisuuden Herättäjä -tunnustus siitä, että hän on nostanut saamelaiskysymykset laajempaan tietoisuuteen.

Vaikka Laiti ei ole (vielä) koko kansan tuntema ”Petra”, vähemmistökentällä työskentelevä tai vaikuttava ihminen ei ole voinut olla törmäämättä häneen paneelikeskusteluissa, aikakauslehtien sivuilla, sosiaalisessa mediassa. Usein hän suuntaa viestinsä valtaa pitäville eikä kainostele kärjistää sanomansa 280 merkkiin.

Hän maalittaa, ja häntä maalitetaan.

IMG_20180910_192409_2
Petra Laiti Helsingin katukuvassa vuonna 2018.

Vain muutamassa vuodessa Petra Laitista on tullut henkilöbrändi, jollaista ei aikaisemmin ole noussut saamelaisten keskuudesta. Tämä on kiehtovaa, koska se kertoo yhtäältä tietoisesta ja järjestelmällisestä oman itsen brändäämisestä, tilan ottamisesta, oman viestin hiomisesta kuin toisaalta saamelaiskuvan uudistumisesta. Hän on milleniaali, jonka kateuskerroin on suuri. Hän vähät välittää siitä, jos hänen ulostulonsa eivät kaikkia miellytä.

Hänestä ei ole miellyttäjäksi, mikä ei siis miellytä kaikkia. Nuoresta iästänsä huolimatta – ja kenties osittain juuri siksi – Laiti on jo saanut kokea internetin pimeät puolet saaden vihaviestejä ennen kaikkea niiltä, joiden mielestä hän ei tiedä, mistä puhuu. Tässä poppoossa on mukana myös heitä, jotka joutuvat kohtaaman Laitin seuraavien neljän vuoden aikana Arkadianmäellä – kasvotusten.

Kesäkuun lopussa Laiti ilmoitti aloittaneensa työn sisäministeri Maria Ohisalon (Vihr.) eduskunta-avustajana. Katselin kuvaa heistä, ja mitä enemmän mietin, tulin siihen tulokseen, ettei Ohisalo olisi voinut paremmin avustajaansa valita: asiapoliitikko valitsi agitaattorin, jonka kokemus kansalaisyhteiskunnasta, viestinnästä ja mielipidevaikuttamisesta tullee hyödyttämään vielä koko vihreää puoluetta.

Ikäisekseen Laiti on ehtinyt hengästyttävän paljon, mutta sanomattakin on selvää, että tämä on vasta alkua hänen poliittisella urallaan.

Lue lisää aiheesta täältä (Yle Sápmi 28.7.) sekä täältä voit lukea sisäministerin valtiosihteeristä sekä erityisavustajista.

8 comments

 1. Petra Laiti EI työskentele sisäministeri Maria Ohisalon avustajana, vaan kansanedustaja Ohisalon eduskunta-avustajana. Tämä olisi rehellista tuoda tämä esiin jo ingressissä eikä luoda valheellisia mielikuvia agitaattorista työskentelemässä Sisäministeriössä. Syntyyhän siitä jänniä mielleyhtymiä.

  Like

  • Hei Rauno! Kiitos kommentistasi. Hauskaa, että olet löytänyt blogiini!

   Kommenttiisi liittyen: olisi ensinnäkin harhaanjohtavaa puhua Ohisalosta nyt kansanedustajana, kun hän työskentelee ministerinä. Toisekseen Laiti julkaisi tiedon uudesta työstään kesäkuun lopulla, siis sen jälkeen kun Ohisalo oli jo valittu ministeriksi. Kolmannekseen vielä huomautus, että “agitaattori” ei ole mikään ammatti, vaan tässä kirjoituksessani se on retorinen valinta, joka pohjaa omaan tulkintaani Laitista ja hänen kyvyistään. Tästä toki voimme olla eri mieltä. Lopuksi vielä kerron, että ennen tekstin julkaisua tarkistin kirjoituksessani mainitut asiat Laitilta itseltään. Myös ministeri Ohisalo on noteerannut kirjoituksen (ja jakanut sen Twitterissä).

   Tervetuloa vielä blogini pariin, ja oikein hyvää kesää sinulle! 🦋

   Like

 2. Kommentissa ei ollut kyse Ohisalosta, joka eduskuntavaaleissa valitiin kansanedustajaksi, missä ominaisuudessa hän käynnisti eduskunta-avustajan haun. Niinpä Laitin tehtävä ei muutunut siitä, mihin aikaa hän julkisti aloittamansa työn. Lisäksi ministerin avustajalla vaaditaan yleensä ylempi korkeakoulututkinto ja kokemusta joltain erityisalalta, joita ministeriön toimialueelta löytyy. Lienee päivänselvää, ettei sellaista löydy vastavalmistuneelta kandilta, joka on toiminut vain järjestöjyränä.

  Niinpä ei valtioneuvoston sen enempää kuin sisäministeriön sivuilla mainintaa Laitista löydy, vaan niistä kerrotaan, että Ohisalon avustajina toimivat Olli-Poika Parvinen (valtiosihteeri), Ville Hulkkonen (vihreiden hallitusryhmän sihteeri), Sami Kerman (sisäinen turvallisuus), Taru Anttonen (media), Jussi Pyykkönen (talouspolitiikka) ja Emilia Laaksonen (EU-asiat, maahanmuutto, turvapaikkapolitiikka, tiedustelu). Heillä on maisterin tutkintö, paitsi Hulkkosella, joka on yhteiskuntatieteiden kandi, mutta hän toimiikin ministeriryhmän sihteerinä ja puolueen puheenjohtajan apuna.

  Mielenkiintoista onkin, että tietosi Laitin uudesta työstä perustuu hänen omaan ilmoitukseensa ja tarkistukseensa, sillä vain parissa vuodessa hänestä on noussut “henkilöbrändi”. Tosiasiassahan hän on päässyt ministerin toimensa johdosta kansanedustajan tehtävistä estyneen henkilön eduskunta-avustajaksi harjoittelemaan Arkaadiamäen rutiineja ja toimittamaan postia ministerille eduskunnan toimipisteestä.

  Agitaattori on oma sanavalintasi ja Laitin kyvyt sekä kokemus kansalaisyhteiskunnasta, viestinnästä ja mediavaikuttamisesta tulivat heti esiin ikärasismia tihkuvasta twiitistä, jonka hän “typerästi muotoiltuna” jo poistikin. Eipä taida ministeri olla eduskunta-avustajansa omatoimiseen koheltamiseen tyytyväinen ja kyseisen kohun hyötykin lienee vihreälle puolueelle kyseenalainen. Joten vaikka blogi perustuvatkin mielipiteeseen, niin tosiasioista kantaa pitää kiinni. Silloin on kirjoituksen kohteenkin helpompi pitää jalat maassa ja toimia annetun tehtävänsä mukaisesti, sillä poliikka on joukkuepeliä etenkin ylätasolla.

  Like

 3. Älä huoli! Mikäli paljastuu, ettei Laiti työskentelekään Ohisalon avustajana – kirjoitan kyllä siitäkin. Mutta tiedoksi, että Laitin uudesta työstä on myös uutisoitu (YLE Sápmi 28.6.). En halunnut sitä uutista laittaa upotettuna linkkinä, koska uutinen on pohjoissaameksi ja oma blogikirjoitukseni suomeksi. Mutta uutisessa on siis samat tiedot, jotka itse annan: Laiti on aloittanut sisäministeri Ohisalon eduskunta-avustajana kesäkuun lopulla. Tarkka työn aloituspäivämäärä on 27.6.

  Like

 4. Kylläpä nyt ottaa koville tosiasioiden myöntäminen. Eduskunta-avustaja EI ministerin avustaja ja avustajista on olemassa valtioneuvoston päivitetty tiedote, jossa ei Laitia ei mainita. Osaatkohan kertoa miksi näin on ja miksi Laitin nimityksestä on vain saamenkielinen uutinen. Kyllä henkilöbrändiä luodessakin olisi syytä pysyä tosiasioissa eikä pyrkiä hämärtämään asiayhteyksiä. https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410869/sisaministerin-avustajat-nimetty-valtiosihteeriksi-olli-poika-parviainen

  Like

 5. Sinä viittaat ‘valtiosihteeriin’ ja ‘erityisavustajiin’, minä taas kirjoituksessani viittaan Laitiin “eduskunta-avustajana” (Ks. viimeinen kappale, ja sitä ennen ingressissä puhun ‘avustajasta’. Miksi Laitin nimi ei esiinny tiedotteessa, se on hyvä kysymys, johon en osaa vastata, mutta valtioneuvostosta varmasti osaavat. Sieltä voinet asiaa tiedustella.

  Like

 6. Suotta päivänselvää asiaa on valtioneuvostosta kysyä, sillä tuossa tiedotteessa kerrotaan ministerin avustajat. Kuten eduskunnan sivuilla kerrotaan, kansanedustajan avustajan valinnasta vastaavat kansanedustajat itse. Avustajan työstä kiinnostunut voi tiedustella avustajan tehtävistä eduskuntaryhmien kansliasta tai suoraan kansanedustajalta. Siksi jo keskustelumme aluksi esitin, että muuttaisi ingressissä oleva ilmaisun “toimii ministerin avustana” muotoon “Ohisalon eduskunta-avustajana” ettei syntyisi käsitystä, että Laiti työkentelee eduskunnan sijasta valtioneuvostossa, jonne vaatimustaso on haastavampi. Olisiko jo totuuden aika? https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/Organisaatio/eduskunta-tyonantajana/Sivut/default.aspx

  Like

 7. Mitään asiavirhettähän kirjoituksessani ei ole, koska itsekin viittaan Laitiin nimenomaan eduskunta-avustajana. Selvyyden vuoksi laitoin ingressiin tämän nimityksen enkä pelkkää ‘avustaja’. Mutta olisi absurdia viitata Ohisaloon kansanedustajana tai olla mainitsematta hänen asemaansa. MUTTA mikäli kirjoituksestani on syntynyt sellainen vaikutelma, että Laiti olisi ainoa Ohisalon avustaja, niin lisäsin loppuun uutisen, jossa käsitellään Laitin valintaprosessia ja uutta työtä sekä valtioneuvoston tiedotteen.

  Nyt omalta osaltani päätän tämän keskustelun ja toivotan sinulle hyvää kesää!

  Like

Comments are closed.