Kuvat: Helga West

Tuona päivänä Helsinki tuntui eksoottiselta. Olin ollut kuukausia pois kaupungista välttääkseni matkustelua, mutta nyt olin tullut pääkaupunkiin työasioissa.
Jostain hieman oudosta syystä otin kuvan Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaasta. Se sijaitsee Mannerheiminaukiolla, Helsingin keskustassa. Ajattelin, että jos se joskus siirretään, on minulla ainakin kuva tästä kulttuuriperinnöstä. Ajasta, jolloin puhuimme patsaista.
Olin edellisenä päivänä ollut radiossa keskustelemassa suomalaisesta rasismista. Katsellessani patsasta Mannerheimistä ja hänen lihaksikkaasta hevosestaan ajatuksissani pyöri edellisen päivän radiokeskustelu.

Ajatukseni keskeyttää henkilö, joka kertoo olevansa Afganistanista. Puheemme – tämän ventovieraan ihmisen kanssa – kääntyy nopeasti siihen, kuinka löytää ystäviä Suomessa.
Hetken kuluttua tunnen, kuinka kaksi nuorta miestä pysähtyy muutaman metrin päähän meistä. Juttukaverini on heihin selinpäin eikä hän huomaa kaksikon eleitä.
Katsahdan heihin. Silloin toinen heistä huutaa minulle suomeksi: “Miten helvetissä juttelet tuon kanssa!”
Säpsähdän. Juttukaveriani moinen ei näytä häiritsevän. Toiveikkaana mietin, että ehkä hän ei huomannut, mitä ympärillämme tapahtui. Kunnes tajuan: hän on tottunut siihen.
Suomenkielinen juttelumme jatkui vielä hetken. Yritin pysyä iloisena.
Hän kuvaili maamme ihmisiä ystävällisiksi ja kertoi työstänsä ja äidinkielestänsä farsista. Minä puolestani kerroin, että tulen pohjoisesta ja lapsuudenkodissani puhutaan suomen lisäksi pohjoissaamea. Toivotimme toisillemme mukavaa kesää.
Kohtaamisen jälkeen sydämeni oli raskas. Olin surullinen, kuinka avoimen rasistinen on tämä maa, kotimaani. Mielialani piristyi, kun kaverini ilmestyi paikalle ja pääsimme tutun puheensorinamme äärelle. Tuntui kotoisalta.
Nyt mietin Arashia*. Löytääkö hän vielä ystäviä? Ihmisiä, joiden luokse rientää, ihmisiä, joita odotella Mannerheimintiellä perjantai-iltapäivänä.
Hänellä kun ei tuntunut olevan kiire mihinkään.
*Nimi on muutettu.
**********************************************************************************
-
Rasismilla tarkoitetaan jotakin ihmisryhmää kielteisellä tavalla arvottavaa yleistystä (lähde: Filosofia.fi).
-
EU:n perusoikeusviraston vuonna 2018 julkaisemasta selvityksestä käy ilmi, että kahdestatoista tutkitusta maasta Suomessa koettiin eniten rasistista ahdistelua (lähde: Yle).
-
Saamelaiset kohtaavat internetissä jatkuvaa häirintää ja vihapuhetta, selviää oikeusministeriön vuonna 2016 julkaisemasta vihapuheselvityksestä (lähde: Yle).
-
Romaneille syrjintäkokemukset ovat yleisiä julkisissa tiloissa ja työllistymisessä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2018 julkaisemasta selvityksestä (lähde: THL).
-
Afrikkalaistaustaisille suomalaisille rasismi ja syrjintä ovat arkipäivää, selviää Yhdenvertaisuusvaltuutetun vuonna 2020 julkaisemasta selvityksestä (lähde: Yhdenvertaisuusvaltuutettu).
-
Tehokkain keino ehkäistä rasismia on ennaltaehkäisevä työ sekä rasismiin puuttuminen. Lue vinkit rasismin tunnistamiseen täältä.